Fotogalerie

Berušky v knihovně

V březnu se třída Berušek vydala do Zabřeha do knihovny. V knihovně na nás čekala paní knihovnice s programem: Knížka pro Lucinku. Program byl o Lucince a korourovi Tomovi, kteří společně s dětmi objevují lidi, věci a dění běžného života kolem sebe. Beseda byla inspirována stejnojmennou knihou od Mileny Lukešové. Po besedě děti navštívily i knihovnu a prohlížely si různé knihy a časopisy. Nakonec jsme poděkovali paní knihovnici a rozloučili jsme se. Do knihovny se chystáme ještě v květnu. Dětem se v knihovně velice líbilo.

Divadelní představení - Jojo (jarní pohádka)

V březnu nás navštívilo divadlo Jójo. Zahráli nám pohádku s názvem: Jak Bonifác a Eulálie vyřešili jarní lumpárie. Skřítci Aprílníčci rozbili kouzelnickou hůlku a tak pohádku pěkně zamotali. Potom, co hůlku opravili, pomohly děti čarodějnici přičarovat zvířecím maminkám jejich mláďátka a podívaly se pod pokličku vodníku Bonifácovi. Aprilníčci se poučili a omluvili, protože svoji chybu museli napravit. Pohádka byla prokládána písničkami a tancem. Dětem se pohádka moc líbila a divadlo si k nám určitě ještě pozveme.

Březen 2024

V březnu jsme si ve školce užívali prvních slunečných paprsků. Na procházce jsme zkoumali změny v přírodě a pozorovali první kytičky a poupátka. Malovali jsme sluníčka, povídali jsme si o knížkách a pohádkách a připravovali jsme se na Velikonoce. Oslavili jsme také Den vody, celé dopoledne jsme si povídali o vodě a společně se základní školou jsme si udělali projektový den, jehož součástí byly i úkoly. Obě dvě třídy si připravili krásné výrobky a i nás navštívil Velikonoční zajíček, který nachystal dětem překvapení.

Únor 2024 u Berušek

V únoru jsme si se s dětmi připravovaly na maškarní karneval. Děti vyráběly klauny, šašky a zdobily různé masky. Další týden nás čekalo téma povolání, kdy si děti zahrály na malíře, navrhovaly si různý oblečení. Poslední týden nás čekalo téma pohádek. Zahrály jsme si na Tři medvědy, Budulínka i o Koblížkovi.
Vyrobily jsme si princeznu, korále, hrnek s kaší i perníkovou chaloupku s Ježibabou. Společně se těšíme na další měsíce, které už budou ve znamená jara.

Masopust 2024

I v letošním školním roce nás čekal ,,Masopust´´. Děti přišli ráno do školky v různých maskách. Povídaly jsme si o tom, co to vlastně masopust je a jaké jsou tradiční masky a co k masopustu patří. Zatancovaly jsme si na písničku Kalamajka mik mik a potom jsme se přemístily do jídelny v ZŠ, kde si děti za pomoci pedagogů připravily z těsta koblížky. Koblížky měly děti na svačinku a byly výborné. Po svačince jsme šly společně se základní školou na náves, kde jsme zpívaly a děti rozdávaly koblížky těm, kdo se přišly podívat. I přes oblačné počasí jsme si akci velice užily.

Leden 2024 u Berušek

Po vánočních prázdninách jsme se s dětmi opět setkali ve školce. Děti vyprávěly jak prožily vánoční svátky a co dostali od Ježíška. Společně jsme si první týden zahrály na tří krále, vyrobili jsme si korunku a zazpívali písničku. V dalším týdnu jsme se věnovali zimnímu oblečení, kdy děti třídily oblečení na šňůru a závodily v oblékání. Následoval týden sportů - děti fandily, soutěžily a závodily. Poslední lednový týden nás čekalo téma o sněhulácích, nasněžilo a tak jsme si i plno aktivit mohly vyzkoušet venku na sněhu. Celý měsíc leden jsme si skvěle užily a už se nemůžeme dočkat, co dalšího nás ještě potká.

Beseda s myslivcem

V úterý 9. ledna nás navštívil pan myslivec, aby nám pověděl něco o myslivosti a přivezl s sebou i vycpaná zvířátka. Hravou formou děti zapojil, příběhem o myslivci, farmáři a lesníkovi. Ukázal nám různá kopýtka zvířátek, rohy a parohy, ptáky, lasičky a největší ze zvířátek které měl bylo divoké prase. Děti se mohly na cokoliv zeptat a nakonec si vše projít a vycpaných zvířátek se prstíčkem dotknout. Dětem se beseda velmi líbila a něco nového se dozvěděly.

Vánoční nadílka 2023

I v letošním školním roce, přišel do naší školky dopis od Ježíška i s nadílkou. Děti Ježíškovi slíbily v čem se polepší a zazpívaly mu písničku. Potom jsme uslyšely zvoneček a čekala nás nadílka. Děti dostaly plno krásných dárečků. Při této nadílce proběhla i ochutnávka cukroví, které děti donesly z domu. Tento jsme si moc užili. 🙂

Prosinec 2023 u Berušek

V prosinci jsme si s dětmi povídali o čertovi, andělovi a Mikuláši. Děti si čertíka vyrobily a vystavily jsme ho ve třídě. V den kdy má chodit svatý Mikuláš jsme ve školce měly tematický den a děti přišly v přestrojení za Mikuláše, anděla nebo čerta. Po svačince je tento den v tělocvičně čekal i svatý Mikuláš a potom, co mu děti slíbily, že se zlepší dostaly i malou nadílku. V prosinci nás také čekala vánoční besídka pro naše blízké a děti na ně pilně trénovaly a tak se jim také velice podařila. Po besídce jsme se připravovali na příchod Vánoc. S dětmi jsme zpívali koledy, uklízeli, zdobili stromeček, chutnali cukroví a tak i k nám do školky přišel Ježíšek. Tento měsíc jsme si velice užili a i jsme stihli jízdu na sněhu. Těšíme se, co nám připraví další měsíc. 🙂

Listopad 2023 u Berušek

V listopadu jsme toho v naší třídě opět plno zažili. Hrály jsme si s dráčky a zjistili jsme, že není drak jako drak. Draky jsme skládali, motali ocásky, zpívali o nich a hráli si s nimi. Druhý týden jsme se připravovali na příchod svatého Martina. vyráběli jsme koně a pekly svatomartinské rohlíčky. Další týden jsme si povídali o našem těle a zdraví. Děti ochutnávaly různou zeleninu a ovoce a za pomocí smajlíku hodnotily jak jim to chutnalo. Ukázali jsme si jaké máme části těla a jak se můžeme bacilů zbavit. Oslavili jsme také narozeniny našich kamarádů a poslední týden nás čekala sněhová nadílka. Blíží se Vánoce a my se těšíme na další společné okamžiky.

Kapka kapička - program s Vilou Doris

V listopadu nás navštívily dvě paní lektorky z Vily Doris se svým programem - Kapka kapička. Paní lektorky dětem vysvětlily za pomocí obrázků jak je voda pro všechny důležitá a jak probíhá koloběh vody. Děti tancoval, zpívaly, hrály na bubínky ve dvojici a nakonec si i takový malý koloběh vody vyrobily. Program se dětem velice líbil a už se těšíme na další společné setkání.

Ve třídě Berušek straší

Poslední den v říjnu v naší školce strašilo. Děti přišly v maskách a různých kostýmech. Stavěli jsme strašidelný zámek, cvičili a tancovali na písničky a plnili úkoly. Před vycházkou si ještě děti otiskly nožičku a vytvořily si ducha. S dětmi jsme si tento den velice užili.

Říjen u Berušek

V říjnu jsme si s dětmi povídali o bramborech a jaký z nich můžeme mít užitek. Brambory jsme otiskly na papír, pekli v troubě, dělali jsme bramborové postavičky, a za pomocí brambory i malovali barevné obrazy. Další týden se nesl ve znamení dráčků. Děti přiřazovali mašličky, zpívaly písničku o pyšném drakovi a vyráběly dráčkovi z těstovinových mašliček ocásek. Poslední říjnové dny jsme si připomněly dušičky a trošku si hrály se strašidly.

Září 2023 u Berušek

Měsíc září jsme si ve třídě Berušek velmi užili. První týden jsme se všichni společně seznamovali a nejen společně ve třídě, ale také s ostatními zaměstnanci. Ve třídě jsme přivítali plno nových malých kamarádů. Prošli jsme si okolí školky a vytvořili si společně třídní pravidla. Vyfotili jsme se s naší plyšovou kamarádkou beruškou Baruškou, která nás celou třídou provází. Jelikož k podzimu patří i práce na zahrádce dalším naším tématem byla jablíčka. Všechny děti si donesly jablíčka a s těmi jsme celý týden pracovali (pekli jsme, měřili, ochutnávali, čichali, zkoušeli jaký mají tvar a zda jsou měkké). V září jsme také hodně chodili do lesa, kde si děti sbíraly různé přírodniny a šípky na šípkový čaj. Těšíme se na další měsíc. 🙂

Berušky březen 2023

Ve školce jsme měli měsíc s knihou. Děti si z domu mohly donést svoji oblíbenou knížku a tu jsme si společně přečetli. Se Samíkem jsme oslavili jeho narozeniny. Užili jsme si také první sluneční paprsky a zahráli si hry na louce. Přivítali jsme první jarní den.

Muzejíčko v Šumperku - Afrika

Krásný výlet dětí ze školky, do šumperského Muzejíčka, které se proměnilo v africkou buš s množstvím divokých zvířat. Jak je již v Muzejíčku zvykem, nechyběly ani tematicky zaměřené aktivity. Děti si tento výlet opravdu velmi užily.

Masopust a karneval v MŠ

V únoru proběhli v naší školce dvě převlékací akce. Jedna z nich byla Masopust. Společně se základní školou jsme se zúčastnili průvodu vesnicí. Po cestě jsme zpívali a rozdávali koblížky. Druhou akcí byl maškarní karneval. Děti přišly v krásných maskách. Soutěžily, měly módní přehlídku i diskotéku. Oba dva dny jsme si velmi užili.

Únor v MŠ

Únor utekl jako voda… my se za ním, ale rádi ohlédneme, protože nám ve školce bylo prima 🥳 Vyzkoušeli jsme si co pod kopýtky v lese cítí srnka a jiná lesní zvířátka. Dozvěděli jsme se, jak se jmenují ptáčci, které můžeme potkat na krmítku, louce, ale také ti kteří odlétají do teplých krajin. A nejen to… ptáčkům jsme vytvořili ledová zrcátka s dobrotami, která jsme poté rozvěsili po zahradě a okolí. Nedělali jsme radost jen ptáčkům, ale také našim maminkám a tatínkům. Kdy jsme v rámci týdne lásky upekly pro ně sušenky, které jsme krásně zabalili a darovali jim. Nesmělo chybět ani přání z lásky. Měsíc únor jsme završili Masopustem a karnevalem, ale o tom v jiném příspěvku. Třída Broučku v rámci toho, tvořila lapače sluníčka ve tvaru masky. Třída Berušek se věnovala svým pocitům a emocím. S tím jim pomáhal žabák Ferda a jeho Emušáci. Tímto se pomalinku loučíme se sněhem a zimou a vesele skáče do jarních témat ☀️

Leden v MŠ

Leden byl ve třídě Berušek plný zimních radovánek 🙂 Děti si užily her na sněhu, bobování, stavění sněhuláků. Společně jsme navštívili DDM Krasohled, kde si děti udělaly z keramické hlíny krásné výrobky.

Prosinec v MŠ

V prosinci jsme se pomalu připravovali na příchod Vánoc. Společně jsme si užili besídku s Mikulášem, čerty a anděli. Děti přišly v moc krásných kostýmech. Jeli jsme do Zábřeha na loutkové divadlo - Andílek Popleta. Nazdobili jsme stromeček, zpívali koledy, učili se písničky a básničky na vánoční besídku a posílali dopisy blízkým. Napadl sníh a tak jsme bobovali, sáňkovali, stavěli sněhuláky a koule. Na konec nás čekala vánoční besídka, děti i rodiče si ji velice užili.

Podzim u Broučků

Ohlédnutí za podzimem ve třídě Broučků. Povídali jsme si o zelenině a ovoci. Pomocí suncatcher - lapače slunce jsme pochytali teplé paprsky sluníčka. Oslavili jsme sv. Martina. Pracovali jsme s knížkou Eliško není strašidlo, ve které jsme se dozvěděli zajímavosti ze světa netopýrů. Závěrem jsme si povídali o zdravém životním stylu.

Pečení v lese - trdelníky

❄️ Svatý Martin u nás ve školce - symbolem svátku svatého Martina jsou svatomartinské rohlíčky. Protože našim dětem pečení není cizí. Rozhodli jsme se vyzkoušet něco nového a místo svatomartinských rohlíčků jsme se vrhli na trdelníky. Nebylo to jen tak! Děti musely nejdříve nachystat těsto, které nám v teple školky nakynulo. Poté jsme vyrazili do lesa, kde jsme rozdělali oheň, omotali těsto na klacky a mohli vesele trdelníky opékat. Po opečení jsme trdelníky obalili v másle, cukru a skořici a mohli si ho vychutnat. Myslím, že výprava s opékáním se povedla a všem moc chutnalo…. Dokazují to skořicové pusinky našich dětí.

Říjen 2022

Říjen zaklepal na vrátka a tím u Broučků a Berušek otevřel téma Podzimu. 🍂 Prožili jsme spoustu krásných zážitků. Radosti z pečení, oslav narozenin, výroby prací z přírodnin, zpěvu písní a spousty příjemných okamžiků🤗
S dětmi jsme s úžasem pozorovali jak podzim čaruje, zbarvuje lístky🍁, daruje nám plody podzimu od šípků, kaštanů, žaludů až po jeřabiny a jablíčka🍎🌰🍏. Trávili jsme hodně času venku a chytali poslední sluneční paprsky ☀️ a užívali si co nám podzim nabízí. Ve třídě Broučků si děti s paní učitelkou zavedly nový (už nyní oblíbený) rituál - Pozdravy🤚. Děti mají možnost si vybrat, jak se s paní učitelkou přivítají. Je to obrovská zábava🕺💃. Broučci také vyrazili do Šumperka, kde objevovali stromy v parku🌲🌳 a podívali se také do městské knihovny na výstavu obrazů Město, čte knihu, které se zúčastnili.

Město čte knihu Šumperk - výtvarná soutěž

V šumperské městské knihovně T. G. Masaryka byly v sobotu 15.10. vyhlášeny výsledky výtvarné soutěže v rámci literárního festivalu Město čte knihu. V 1. kategorii – Mateřské školy, se na prvním místě umístil Benedikt Laichman. Třídě broučků s paní učitelkou Kateřinou Kozákovu byla udělena cena poroty. Cena byla předána z rukou dcery Františka Nepila, s jehož knížkou se děti seznamovaly.
Všem dětem z broučků a jejich paní učitelce patří velká gratulace a poděkování. ❤️

Září 2022

První měsíc u nás ve školce. Od nového školního roku 2022/2023 máme dvě třídy. Třídu Broučků a Berušek. V září jsme hodně tvořili, stavěli
a seznamovali se s prostředím ve školce i mimo školku. Hodně jsme si hráli a taky se smáli. Také jsme se seznámili s pravidly v naší školce a společně jsme si je i sestavili. Hned druhý týden v září jsme vyjeli na plavání. Nechyběly oslavy narozenin a s tím spojené dobroty.🥳👍

Říjen ve školce

Měsíc říjen přinesl do mateřské školy podzimní témata. Dozvěděli jsme se něco o jablíčkách, z jablíček jsme tvořili a upekli si výborná Jablíčka v županu. Také jsme si řekli, že není drak jako drak. Poznávali jsme plody podzimu, jejich listy a stromy na kterých rostou. S dopoledním programem za námi přijela Digiškolka, kdy se děti dozvěděly o přenosu dat, díky tomuto programu se děti začínají učit základy programování. Také nás čekal den s Vilou Doris na téma Ježci. Děti opět absolvovaly lekce plavání. V rámci dýňování jsme vydlabali dýni a upekli dýňové muffiny. Podzim nám přinesl spoustu krásných a prosluněných dní venku. A také spoustu nových zážitků a vědomostí.

Září ve školce

Během měsíce září jsme se s dětmi seznamovaly s prostředím školky, novými kamarády a pravidly. Větší děti absolvovaly první lekce plavání. Také jsme popřáli oslavencům k 4-tým narozeninám. Povídali jsme si o vesnici, kde se nachází naše školka. Děti ví, že vesnice se jmenuje LESNICE, kdo je její starosta a jaký je znak. Také jsme si Lesnici prošli a navštívili místní knihovnu na obecním úřadě.

Vánoční besídka MŠ 16. 12. 2019

Příjemný předvánoční čas, obohacený krásným vystoupením školkáčků, rozbalování dárečku a společně stráveného času. M. Vilímková

Návštěva Mikuláše 5. 12.

Velmi děkujeme hodnému panu Mikuláši za návštěvu a sponzorům za dárečky.
A jak celý den probíhal? O tom napsal David, žák 5. ročníku:
Ve středu, 5. prosince, k nám do školy přišel svatý Mikuláš. První hodiny jsme pracovali s dramatizací básničky Dva čerti. Potom přišel Mikuláš. Přesunuli jsme se do tělocvičny, kde nám o sobě i o nás něco řekl a dal nám bohatou nadílku. Nakonec jsme den ukončili čertovským divadlem Dva čerti.

Podzim v MŠ

Téma podzim jsme probírali z pohledu změn v přírodě, mnoha příběhů, svátků a tradic. V denní motivaci děti provázela loutka psa Puntíka a jeho kamarádů. Veverka děti naučila taneček, dráček písničku, střídat barvy ve správném směru zleva doprava, malovat a hrát stolní hry. Celé téma děti také pomáhaly řešit Puntíkovy emoční trable, vztahy s kamarády a jiné. H. Plachá

« 1 z 2 »